In gesprek met Valys Ambassadeur Frans van den Berg

De Valys Ambassadeurs leren Valys pashouders met een vertrouwd gevoel met de trein te reizen. Valys Ambassadeurs zijn mensen die graag wat voor anderen willen doen. Zo ook de 55-jarige Frans van den Berg uit Almere. Wat zijn de ervaringen van Frans tot nu toe?

Frans vertelt: "Omdat ik een tijdje niet kon werken werd mij gevraagd of ik interesse had om Valys Ambassadeur te worden. Nadat ik meer informatie over de Valys Ambassadeur had gelezen leek het me leuk.

Het reizen met de trein geeft voor mij geen problemen. Ik heb jaren lang  voor mijn werk met de trein gereisd op het traject Almere-Amsterdam. Je hoort om je heen dat oudere mensen angstig zijn om met de trein te reizen, omdat het erg druk kan zijn op stations. Of men is bang door drukte geen zitplaats in de trein te hebben of op een verkeerd station uit te stappen. De ervaringen die ik heb met het reizen met de trein kan ik als Valys Ambassadeur goed overbrengen op de Valys pashouders, zodat men een veel veiliger gevoel heeft in de trein.

Mijn eerste ervaringen als Valys Ambassadeur waren tijdens de Instapdagen naar Paleis het Loo en Het Spoorwegmuseum. Deze dagen voelde echt als een uitje. Ik ben normaal niet iemand die snel naar een museum zal gaan, maar om als begeleiding mee te gaan om de dag tot een goed einde te brengen, zodat de Valys pashouders met een lach naar huis gaan...daar is het om te doen!

Tijdens de treinreis praat je met de Valys pashouders over de dagelijkse dingen en over 'ditjes en datjes'. Op deze manier kan de Valys pashouder zich ontspannen, zodat de treinreis als plezierig kan worden ervaren. Ik probeer ook zo veel mogelijk de reizigers te informeren dat er altijd één persoon gratis mee kan reizen, waardoor het reizen met de trein ook iets vertrouwder kan worden.

Ik vind de Valys Ambassadeur een goed initiatief van Valys, omdat op deze manier het reizen met de trein voor de pashouder veiliger en leuker wordt. Daarnaast vind ik het fijn om hulp te mogen en kunnen aanbieden aan mensen die minder mobiel zijn en op deze manier nog ergens heen kunnen."  

 

Frans van den Berg bij Het Spoorwegmuseum